Ook mag tekenen niet onderschat worden als vaardigheid die bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Naast de creatieve uiting van emoties heeft het eveneens een positieve invloed op de ontwikkeling van de fijne motoriek en oog-hand coördinatie (sturing van de hand met het oog).
Het tekenen kan een leuke manier zijn om te oefenen met druk en krachtdosering bij het hanteren van het tekengerei. Door het gebruik van verschillende materialen, op muziek, .... (noem maar op) doet het kind leerervaringen op en leert het zelf creatief oplossend denken.
De eerste tekeningen van een kind gebeuren eerder toevallig en ze lijken meer op 'krassen'. Het zijn lijnen die kris kras door elkaar lopen, eerst voornamelijk verticale en horizontale krassen en stippen. Vervolgens komen de ronde krassen. Er is nog weinig controle over de hand en deze lijkt zijn eigen weg te zoeken, al zwevend over het papier, muren, kasten, ...
Naarmate het kind vordert in zijn ontwikkeling krijgt hij/zij ook meer controle over wat er op de tekening moet gebeuren. De 'krabbels' zijn het volgende stadium. Er worden meer gesloten vormen getekend. Dit gebeurt niet van vandaag op morgen en je zal merken dat oefening werkelijk kunst baart.
In een volgend stadium worden de gesloten vormen ook meer omgevormd in losse lijnen, kruisen, cirkels, vierkant.
Met deze basisvormen kan het kind vervolgens samengestelde figuren maken van deze basisvormen. Zo beginnen kinderen met kopvoeters en wordt de menstekening uiteindelijk veel gedetailleerder. Naarmate het detail toeneemt, krijgt het kind ook een beter idee van zijn lichaam en hoe het eruit ziet. Er horen immers nog ergens een nek, een buik, tanden, vingers, ... haren. In een verder stadium van de ontwikkeling worden er zo ook dingen getekend die het eigenlijk niet ziet, maar waarvan het weet dat het er toch is.
Perspectief is er in eerste instantie ook niet. Een huis wordt aanvankelijk ook niet 3-dimensioneel getekend, maar start met enkel de voorgevel, een voordeur, 1 of 2 ramen en een schoorsteen die schuin op het dak lijkt te staan. Wat is het toch mooi om die ontwikkeling te zien.
Elk kind heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen tekening, ... elke lijn verteld een verhaal. Tekenen en kleuren is een leuke manier om te oefenen op fijne motoriek, visuele waarneming, oog-handcoördinatie, ... Fijne motoriek, schrijven, tekenen is een belangrijke vaardigheid in de ontwikkeling van een kind. Het is een manier waarop het zichzelf kan uiten, tonen en kennis op te doen over zijn omgeving. Ja zeker, het kan ook een 'leermiddel' zijn.